Enerji kaynakları denildiğinde akla ilk gelen kaynaklar su, kömür, petrol doğalgaz ve buna bezer kaynaklardır. Oysaki gün içerisinde kullandığımız ve yenilenebilir nitelikte sayılan ama kullanırken farkına varmadığımız birçok enerji kaynağı vardır. O halde enerji kaynaklarını ikiye ayırabiliriz. Bu enerji kaynakları, yenilenen ve yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır.
Günümüzde, Dünya’da enerji, başta insan vücudu olmak üzere; yaşamsal alanların her köşesinde kullanılmaktadır. Enerji kaynakları da bize bu enerjiyi temin eder. Öncelikle yenilenemeyen ve hayatın her köşesinde, evimizde, sosyal yaşantımızda, sokakta yani her yerde ihtiyacımız olan enerji kaynaklarından bahsedelim. Yenilenemeyen enerji kaynakları içerisinde; linyit, petrol, doğalgaz, taş kömürü, nükleer enerji kaynakları çeşitleri bulunmaktadır. Bu enerji kaynağı çeşitleri, ısınma, aydınlanma, elektrik kullanımında kullanılan en önemli kaynaklardır. Doğalgaz ile ısınma, taş kömürü ile elektrik, petrol ile araçlara yakıt sağlanarak yaşamsal ihtiyaçlar karşılanmaktadır.
Yenilenebilir sayılan enerji kaynakları ise; hidroelektrik, jeotermal enerji, dalga ve gelgit enerjisi, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biyoenerji olarak sıralanabilir. Bu enerji türleri kendilerini sürekli yenileyebilir özelliğe sahiptirler. Şöyle ki; güneş Dünya’nın var olmasıyla birlikte, insanların yaşamsal kaynağı olarak her gün kendini yenileyerek Dünya’ya enerji vermektedir. Hidroelektrik enerjisi ise, suların barajlarda birikmesi ve baraj kapılarının açılması ile enerjiye dönüşen bir kaynaktır. Su Dünya’nın bir döngüsü olarak, yeryüzüne yağmur ile iner, kullanımı bol olmasına rağmen sürekli hidroelektrik santralleri yağmur suları sayesinde kendilerini yeniler.
Yukarıda belirtildiği gibi, enerji kaynakları insanların olmazsa olmazlarındandır. Özellikle yenilenemeyen kaynakların fazla bulunduğu ülkeler, Dünya’nın göz bebeği olarak görülmektedir. Türkiye’de bu ülkelerden biridir.
0 yorum:
Yorum Gönder